Wat is een blokhut?

Een blokhut kun je herkennen aan zijn robuuste houten wandbalken die op elkaar gestapeld zijn en in elkaar vallen door de uitsparingen. De houten blokhutten zijn robuust, stoer en sfeervol door de dikke wandbalken van o.a. 44 mm, 68 mm of 90 mm waaruit ze zijn opgebouwd. Het hout wat wordt gebruikt is vurenhout uit noord europese landen. Ook wordt er midden europees hout gebruikt, maar deze zijn minder van kwaliteit. Blokhutspecialist gebruikt alleen vuren hout uit noord europese landen!

Wonen in een blokhut

Wil je een ruimte creëren voor een mantelzorger? Dan is een blokhut in je eigen tuin een perfecte oplossing. Wil je jouw tieners stapsgewijs laten wennen aan het op zichzelf wonen? Dat kan door een plekje voor hen te maken in een houten blokhut. Een blokhut is ook ideaal als gastenverblijf, als je huis geen ruimte biedt voor een logeerkamer, of als je je gasten wat meer privacy wilt bieden. Zo hoeven ze ook geen badkamer te delen met jou.

Wordt jouw blokhut straks gedurende het hele jaar gebruikt om in te wonen? Dan is het verstandig om een dikker formaat wand te kiezen. Ook dient de blokhut goed geïsoleerd te worden, zodat het in de winter niet te koud worden in de zomer enigszins koel blijft. Je kunt kiezen voor alleen wandisolatie, maar we adviseren zeer zeker ook dakisolatie en vloerisolatie. Zo ben je altijd goed beschermd tegen alle weersomstandigheden.

Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Bekijk dan ons keuzehulp blokhut artikel of vraag hier deskundigadvies aan 1 van de Blokhutspecialisten. Of kom langs in onze showroom in Capelle aan den IJssel.

Ruime blokhut om in te wonen met veranda.

Voordelen van wonen in een blokhut

De huizenprijzen stijgen de pan uit tegenwoordig. Het is een hele opgave als je in deze tijd een huis wilt kopen. Zeker als starter. Maar stel je eens voor dat je een klein stukje land kunt kobemachtigen en je regelt (indien nodig) de vergunningen om daar een blokhut op te zetten. Je kunt online eenvoudig een maatwerk blokhut bestellen en in no-time heb jij je eigen huisje! De aanschaf en maandelijkse lasten liggen stukken lager dan bij een eengezinswoning.

Natuurlijk is de blokhut een stuk kleiner en biedt hij bij lange na niet zoveel opbergruimte. Dat is meteen een goede reden om eens flink op te ruimen. Je zult zien dat je veel spullen niet gebruikt en dus net zo goed weg kunt doen. Of je slaat ze op in een bergruimte die je huurt. Dat is nog altijd goedkoper dan een huis huren of kopen! Door kleiner te gaan wonen hou je meer geld over om leuke dingen te doen.

- Je kunt vaker met vakantie.
- Je kunt het geld steken in je eigen ontwikkeling, door een cursus te gaan volgen of een nieuwe hobby te nemen.
- En je kunt nog meer genieten van het leven door eens wat vaker uit eten te gaan of een terrasje te nemen.


Benodigde vergunningen

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de regelgeving voor het plaatsen van een blokhut per gemeente kan verschillen. Het is dus belangrijk om bij je eigen gemeente na te vragen wat de regelgeving daar is. Denk hierbij niet alleen aan de bouwvergunning, maar ook aan de woonvergunning. Anders heb je straks wat moois gebouwd, of laten bouwen, en dan kom je er achter dat je er niet in mag wonen. Op de omgevingsloket.nl kun je zien wat voor vergunningen je nodig hebt. 

Om een houten blokhut als woning te kunnen gebruiken heb je elektra en water nodig. Ook internet is een optie om voor te kiezen. Voor het toilet heb je riolering nodig. Alternatief is een septic tank. In de septische put wordt afvalwater van het toilet en de douche gezuiverd door bezinking. Voor een septic tank moet je een vergunning aanvragen bij het Waterschap. Die kunnen een verontreinigingsheffing in rekening brengen en de gemeente een rioolheffing. Bedenk dus voordat je gaat bouwen goed waar je de blokhut of het tuinhuisje voor wilt gaan gebruiken, zodat je bij de gemeente om toestemming kan vragen voor je eraan begint.


Een vergunning aanvragen?

Bouw je zonder vergunning, dan loop je het risico dat je jouw huisje weer weg moet halen als bij de gemeente bekend wordt dat jij je blokhut hebt geplaatst zonder de benodigde vergunningen. Het aanvragen van een bouwvergunning doe je in de gemeente waarin je de blokhut wilt bouwen. Daar zijn standaard aanvraagformulieren voor, waarin vermeld staat welke bijlagen toegevoegd moeten worden. Sowieso zullen de bouwtekeningen meegestuurd moeten worden. Bouw je achter je eigen huis, dan zal de gemeente een situatietekening van je perceel nodig hebben. Deze kun je downloaden op de site van het kadaster. De gemeente neemt je aanvraag in behandeling om te bepalen of het voldoet aan de voorschriften van het bestemmingsplan en de stedenbouwkundige voorschriften. Ook wordt gelet op de constructie van de blokhut. Deze moet natuurlijk wel voldoen aan de minimum eisen over techniek, zoals vastgelegd in het bouwbesluit. Binnen zes tot twaalf weken na je aanvraag ontvang je de beslissing van de gemeente.


Ontwerp van je blokhut

Je kun je blokhut helemaal zelf bouwen, volgens eigen ontwerp, maar je kunt blokhutten ook kant-en-klaar kopen. Dan koop je een bouwpakket met op maaat gezaagd hout en natuurlijk een bouwtekening met bevestigingsmaterialen. Dat scheelt je een hoop denk- en zaagwerk en uiteindelijk ook geld. 

Laat je verrassen door de vele ontwerpen die er online te vinden zijn! Zo kun je kiezen voor een traditionele vierkante blokhut, een rechthoekige of zelfs een vijfhoekige. Wil je jouw blokhut in een hoek plaatsen, dan is een hoekblokhut zeker interessant. Het is ook mogelijk om je eigen ontwerp in te dienen bij een bedrijf gespecialiseerd in het fabriceren van blokhutten op maat zoals bij de Blokhutspecialist. Ze kunnen dan je ideeën uitwerken en alle materialen op maat leveren.

Bij de Blokhutspecialist kun je met de 3D-configurator je eigen ontwerp online maken. Of bezoek 1 van de 2 showrooms in Capelle aan den IJssel of Zevenaar. Uw bestelling kunnen we bij u thuis laten bezorgen. Onze interne eigen vakmensen kunnen het bouwwerk ook voor u bouwen. Met of zonder fundering. 


Kwaliteit van het hout

Wat heel belangrijk is om op te letten is de kwaliteit van het hout. Meestal worden blokhutten gemaakt van vurenhout en douglas hout. Vuren is relatief goedkoop, maar kan minder goed tegen vocht dan douglas. Douglashout is beter van kwaliteit, maar daardoor ook hoger in prijs. Als hout niet goed gedroogd is, kan het krom gaan trekken. De blokhutten worden geleverd in geschaafd en gedroogd hout die vooraf geverfd of ketel druk geimpregneerd zijn. Geïmpregneerd hout zal minder snel aangetast worden door rot en schimmel. Je hoeft het niet meer te verven en je kunt het in iedere gewenste kleur later nog behandelen. 

De minimale dikte van de wanden zijn 28 mm dik, maar omdat je het hele jaar door wilt genieten van een aangename temperatuur in je blokhut kun je het beste kiezen voor een wanddikte van minimaal 45 mm of nog beter: 68 mm met isolatie. Daarmee krijg je een duurzame blokhut.

Houd hier rekening mee bij het zoeken of ontwerpen van je Blokhut

Zorg voor voldoende ramen in je blokhut, want je gaat er veel tijd in doorbrengen! Deur(en) en ramen moeten makkelijk open kunnen en goed sluiten. Ventilatie is noodzakelijk in een blokhut. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid. Je wilt geen muffe luchtjes in je ruimte. Bovendien zou vocht schimmel kunnen veroorzaken. Daarom is het verstandig om 2 ventilatieroosters tegenover elkaar te plaatsen. 

Qua dakgoot is het verstandig om te kiezen voor een verzinkte dakgoot. Die heeft een langere levensduur dan een kunststof dakgoot. Voor de verwarming van je blokhut kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houtkachel of een pelletkachel. Een houtkachel is heel sfeervol, maar zorg dan wel dat de rook goed afgevoerd wordt. Duurzamer is een pelletkachel. Die brandt op geperste houtkorrels en produceert 80% minder fijnstof dan een houtkachel. Bijkomend voordeel is dat je pelletkachels kan bedienen met een thermostaat. 

Zonnepanelen op je blokhut is een slimme en duurzame manier om (deels) je eigen elektriciteit op te wekken. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan kies je ook voor een zonneboiler. Een zonneboiler maakt het mogelijk je kraan- en douche water voor te verwarmen. Voor een speels effect kun je een terras met balustrade laten aanleggen aan je blokhut. Overweeg zeker om een overkapping te bouwen aan je blokhut: hiermee creëer je bescherming tegen de felle zon en de regen en kun je toch lekker buiten zitten!


Plaatsing van de blokhut

Hou rekening met de stand van de zon, zeker als je kiest voor een blokhut met een overkapping! De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Als je maximaal wilt genieten van de zon, dan is het zaak om de opening van je overkapping op het zuiden te zetten. Zit je in de ochtend veel buiten, of vaker in de avond? In het eerste geval kies je voor de opening op het (zuid)oosten en in het tweede geval ga je voor het (zuid)westen.

Waar moet je rekening mee houden als je in een blokhut gaat wonen?

Als u een 'normale' woning / appartement omruilt voor een Blokhut, dan zult u er rekening mee moeten dat in een Blokhut minder ruimte is.

U zult keuzes moeten maken wat mee kan verhuizen en wat niet.

  • Gaat de dubbeldeurs koelkast mee, of wordt het toch een tafelmodel?
  • De 70" TV zal wel plaats moeten maken voor een 43" TV.
  • De droger moet het huis uit, want er is geen ruimte voor.

Dit zijn voorbeelden van keuzes die je moet maken als je in een Blokhut wilt gaan wonen.

Een Blokhut als mantelzorgwoning

Is uw Blokhut bedoeld als mantelzorgwoning naast het huis van uw ouders of kinderen? Of laat U een blokhut neerzetten in je tuin zodat je mantelzorger daar kan gaan wonen? Weet dan dat je voor mantelzorgwoningen geen vergunning nodig hebt. Wel dient de woning te voldoen aan een aantal regels: hij moet bestaan uit slechts één verdieping en mag slechts 3 meter hoog zijn, met een nokhoogte van maximaal 5 meter. Maar let op: wanneer de mantelzorg is beëindigd, mag de blokhut niet langer gebruikt worden als woning. Dan moet de keuken en badkamer eruit gehaald worden.

Beter is het natuurlijk als je meteen de juiste vergunningen aanvraagt, zodat je later niet hoeft te gaan slopen. Dan kan de blokhut namelijk ook nog gebruikt worden als gastenverblijf, of als woning voor de (klein)kinderen.

Op zoek naar een Blokhut om in te wonen? Bekijk dan snel ons assortiment blokhutten. Hier vind je blokhutten in alle soorten en maten. Liever eerst advies van een echte Blokhutspecialist? Kom dan langs in onze overdekte en verwarmde showroom in Capelle aan den IJssel.