Hoe plaatst u een tuinhuis?

Voordat u een schuur of blokhut gaat of laat bouwen, zijn er een aantal punten om aandacht aan te schenken. U vindt ze hieronder:

  • Grenzen: Een blokhut vlakbij een tuinhek kan voor hinder zorgen. Het zorgt voor belemmering tijdens de montage en u kunt problemen krijgen met uw buren. Het kan als illegaal worden gezien. Raadpleeg daarom eerst altijd de regels voor de bouw van blokhutten bij uw gemeente.
  • Groen: Struiken en planten die in direct contact staan met een blokhut kunnen problemen veroorzaken met de waterabsorptie van de wanden. Bovendien kunnen insecten het hout aantasten.
  • Afstand tot het huis: Het is niet aan te raden om een tuinhuis vlak naast uw woning te plaatsen. Het maakt uw huis inbraakgevoeliger. Mocht u om welke reden ook toegang nodig hebben tot alle wanden, dan kunt u niet overal bij.
  • Ondergrond: Voor een optimale levensduur is een veilige, vlakke ondergrond met solide fundering, beton of schroeffundering, cruciaal. Let daarom goed op de ondergrond. Wanneer de ondergrond gevoelig is voor wateroverlast of overstromingen loopt u het risico dat u tuinhuis verzakt.
  • De zon: Een tuinhuis gericht op het zuiden is ideaal om bijvoorbeeld planten te kweken. Het is minder geschikt wanneer u er veel tijd met uw gezin wilt doorbrengen. Het kan namelijk binnen onaangenaam warm worden.

Wat is de beste plaats voor de overkapping?

Een belangrijke vraag voor het plaatsen van een overkapping is: wat is het doel? Wilt u er spullen opslaan of er een auto onder te parkeren? Dan is een overkapping aan huis een prima idee. Wilt u lekker onder de overkapping zitten of hem gebruiken voor sociale gelegenheden, dan is een vrijstaande overkapping een betere optie. Zoekt u een blikvanger met mooie begroeiing, dan past een mooie prieel beter bij uw doel. De plaats van een overkapping in uw tuin, hangt dus helemaal af van waar u de overkapping voor wilt gaan gebruiken.


Wat heeft u nodig voor een tuinhuis?

Onze houten tuinhuizen worden geleverd inclusief planken, wanden, ramen en alle andere houten onderdelen. Daarnaast heeft u gereedschap nodig. Denk hierbij aan een waterpas, potlood of krijt, rolmaat, schroefboormachine, boormachine, schuurmachine, een ladder, spijkers, bouten, moeren, schroevendraaier, een zaag, hamer etc.

Besluit u uw bijgebouw te isoleren dan heeft u daarvoor ook materialen nodig zoals: siliconenkit, dampdichte folie, isolatiemateriaal, een nietmachine etc. Isolatie houdt de warmte binnen en de kou buiten. Het zorgt voor energiebesparing en minder CO2-uitstoot. Bovendien beschermt isolatie uw tuinhuis tegen rot- en schimmelvorming.  Wilt u meer weten? Lees dan ons uitgebreide blog “hoe isoleert u een blokhut?

Hoe ver moet een tuinhuis van de buren staan?

Blokhutten en tuinhuizen vallen onder de wetten voor bijgebouwen omdat ze niet aan uw woning vast zitten. Over het algemeen geldt de regel dat wanneer de blokhut meer dan 10 m2 is, deze minimaal één meter van de erfgrens met uw buren moet worden geplaatst. Gaat u een tuinhuis kopen, dan raden we u aan om bij uw gemeente de regels en richtlijnen voor de bouw van blokhutten te controleren.

Heeft u een vergunning nodig voor uw tuinhuis?

Voor het bouwen van een tuinhuis, blokhut of schuur heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig. Wanneer u vergunningplichtig of vergunningvrij bent leggen we hieronder aan u uit.

Vergunningvrij een tuinhuis bouwen

  • De maximale afmetingen van de blokhut mag niet meer dan de helft zijn in een achtertuin tot 100 m2. Is uw achtertuin groter, dan is dit percentage kleiner.
  • Bouwt u een tuinhuis, blokhut of schuur binnen 4 meter afstand van uw woning, dan moet de totale hoogte van de constructie 30 cm lager zijn dan het plafond van de begane grond.
  • Bouwt u een tuingebouw verder dan 4 meter van uw woning, dan mag de totale hoogte van de constructie maximaal 3 meter zijn.
  • De schuur, blokhut of het tuinhuis mag alleen gebruikt worden voor opslag en niet als woonruimte, keuken etc. De functie moet ondergeschikt zijn aan uw woning.

Een tuinhuis bouwen met vergunning

U heeft een vergunning nodig in onderstaande gevallen:

  • Wanneer u een tuingebouw in de voortuin wilt bouwen.
  • Wanneer u een tuinhuis, schuur of blokhut op de hoek van een zijerf wilt bouwen.
  • Wanneer uw constructie meer dan de helft inneemt van een achtertuin tot 100 m2 of een kleiner percentage wanneer uw achtertuin groter is dan 100 m2.
  • Wanneer uw tuingebouw binnen 4 meter afstand van uw woning wordt gebouwd en hoger is dan 30 cm onder het plafond van de begane grond of hoger is dan 3 meter wanneer het op meer dan 4 meter afstand van uw woning wordt gebouwd.
  • Wanneer het tuingebouw gebruikt wordt als bijvoorbeeld woonruimte en de functie niet ondergeschikt is aan uw woning.

Omdat elke gemeente andere regels hanteert voor bijgebouwen, raden we u altijd aan om bij uw gemeente te informeren voor de bouw van een schuur, tuinhuis of blokhut. 

Hoe kiest u het juiste dak type?

Wanneer u een tuinhuis koopt, maakt u ook een keuze over het daktype. Onze houten tuinhuizen bieden tal van keuzemogelijkheden. Niet alleen de stijl is belangrijk, maar ook het soort dakbedekking. Er zijn veel daktypen zoals: asymmetrisch dak, een schilddak, mansardedak, wolfskap of zeskant. Hieronder bespreken we de meest populaire dakstijlen.

Tuinhuis kopen met plat dak

Wilt u een tuinhuis met een moderne en minimalistische look, dan zijn platte daken een goede keuze. Bij platte daken is het belangrijk dat het licht afloopt zodat water weggevoerd kan worden in de juiste richting. Ook belangrijk om te benoemen is dat platte daken een goede, stevige dakbedekking, zoals EPDM, nodig hebben ter bescherming van regenwater. Het voordeel van een plat dak is dat u over uw blokhut heen kunt kijken. Kijk op onze pagina “tuinhuis met plat dak kopen” om inspiratie op te doen.

Tuinhuis kopen met zadeldak

Wilt u een tuinhuis met een traditionele uitstraling, dan is een zadeldak een prima keuze. Een zadeldak vangt weinig wind. Daarnaast heeft u veel vrijheid om zelf de hellingshoek te bepalen. Hoe steiler de hellingshoek van het zadeldak hoe sneller neerslag van het dak afglijdt. Als dakbedekking voor dit type dak worden doorgaans bitumen dakshingles aanbevolen. Deze worden aangebracht op een laag teer en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Kijk op onze pagina “tuinhuis zadeldak” om inspiratie op te doen.

Tuinhuis kopen met lessenaarsdak

Wilt u een tuinhuis met een strakke en moderne look, dan is een lessenaarsdak zeer geschikt voor u. Een lessenaarsdak is eigenlijk hetzelfde als een plat dak. Er is één groot verschil: de schuinte van een lessenaarsdak is een stuk groter. Voor de dakbedekking van dit type dak wordt veelal EPDM aanbevolen. Kijk op onze pagina “blokhut lessenaarsdak” voor meer voorbeelden.

Tuinhuis kopen met piramidedak

Wilt u een tuinhuis met een opvallende en moderne uitstraling, dan is een piramidedak geschikt voor u. Het piramidedak bestaat uit vier driehoekige delen die schuin naar boven aan elkaar worden bevestigd. Dit daktype is erg stabiel en geeft weinig toegang voor wind. Voor dakbedekking van piramidedaken worden over het algemeen bitumen dakshingles aangeraden. Kijk op onze pagina “blokhut piramidedak” voor meer voorbeelden.


Moet ik een fundering aanleggen?

Om uw blokhut van een lange levensduur te voorzien is fundering cruciaal. Bouwt u een tuinhuis op een slechte fundering, dan krijgt u aflopende vloeren die de constructie beschadigen. Dit resulteert in scheuren, gaten en kieren in wanden, planken, ramen en deuren, die op hun beurt weer leiden tot houtrot en schimmelvorming. Een goede fundering, zoals een schroeffundering of betonnen fundering, is dus erg belangrijk voor de levensduur van uw tuinhuis.


Tuinhuis zelf plaatsen of laten plaatsen?

Een tuinhuis kopen gaat sneller dan er één bouwen. Hieronder leest u over de voor- en nadelen van een tuinhuis zelf plaatsen of laten plaatsen door een vakman.

Een tuinhuis zelf plaatsen

Houten tuinhuizen zijn goedkoper dan een tuinhuis bouwen vanaf een bouwtekening. Alle houten onderdelen, ramen, deuren, planken, wanden, etc. worden meegeleverd met duidelijke instructies. Besteed extra aandacht aan de ondergrond en fundering. Een stevige, vlakke ondergrond met een hoogwaardige fundering is cruciaal voor een lange levensduur. Zorg ervoor dat u de constructie juist verankert. Lees de instructies goed door en hanteer het stappenplan.

Een tuinhuis laten plaatsen

Een tuinhuis laten plaatsen is duurder dan een tuinhuis zelf plaatsen. Het bespaart u echter wel veel tijd en geeft de garantie dat de blokhut professioneel gebouwd wordt. Kiest u voor de optie montage inclusief fundering, dan zal een vakman de ondergrond op de juiste manier voorbereiden, een hoogwaardige fundering aanleggen en uw tuinhuis op de juiste manier verankeren. Daardoor gaat uw tuinhuis veel langer mee. Daarnaast is uw tuinhuis veel sneller gebruiksklaar en netjes afgewerkt.

Tuinhuis voor in uw tuin of volkstuin?

In het kopje “Heeft u een vergunning nodig voor je tuinhuis” hebben we aandacht besteed aan de regels voor blokhutten in de voor- en achtertuin. Maar wat zijn de regels voor een tuinhuis op een volkstuin? Een tuinhuis voor op de volkstuin mag over het algemeen niet groter zijn dan 28 m2. Een tuinhuis voor op de volkstuin is een goede investering. Gebruik het tuinhuisje bijvoorbeeld als opslagruimte voor materiaal, zaden, gereedschap, tuinmeubels etc. Een selectie van houten tuinhuizen die geschikt zijn voor een volkstuin, vindt u op onze pagina blokhut voor volkstuincomplex”. Net als bij onze andere constructies heeft u de mogelijkheid om zelf de afmetingen te bepalen, materialen en kleuren te kiezen en nog meer opties die u terug kunt vinden op onze website. Bij de Blokhutspecialist vindt u het tuinhuis van uw dromen! Heeft u vragen over tuinhuizen, blokhutten of andere houten bouwwerken voor om uw huis of op de camping? Neem dan gerust contact met ons op.