Wat is isolatie?
Isolatie is het afzonderen van iets. Bij een blokhut, schuur of tuinhuis isoleren gaat het vooral om thermische isolatie. Themische isolatie wordt ook wel warmte-isolatie genoemd. Er wordt een scheidingslaag aangebracht tussen een kou- en warmtefront waardoor warmte binnen blijft en de kou buiten blijft. Daardoor hoeft u minder te stoken. Door uw blokhut, schuur of tuinhuis te isoleren gaat u dus veel geld besparen op uw energierekening. Daarnaast draagt u uw steentje bij aan het milieu met dank aan een lagere Co2-uitstoot.
Hoe isoleert u een tuinhuisje?
Isolatie biedt uitgebreide bescherming. Om een optimaal resultaat te behalen met effectieve isolatie, is het aanbevolen om de muren, het dak en de vloer te isoleren.
Voor het isoleren van een tuinhuis zijn verschillende isolatiematerialen mogelijk. Doorgaans wordt er gekozen voor hardschuimplaten zoals PIR of EPS. Deze brandwerende en natuurlijke materialen zorgen voor een extreem hoge isolatiewaarde. Voor brandveilige en effectieve isolatie wordt over het algemeen platen gebruikt van natuurlijke materialen minerale wol, zoals glaswol en steenwol.
Op deze “blokhut bouwen” pagina vindt u duidelijke en korte instructiefilmpjes over het isoleren van een tuinhuis.
De wanden van een tuinhuis isoleren
- Doe eerst een grondige inspectie. Let hierbij vooral op raam- en deurkozijnen, muren, de vloer, het dak en alle overige hoeken aan de binnenkant. Controleer of alles droog en waterdicht is.
- Wanneer u kieren bij ramen en deuren tegenkomt, kunt u een afdichtmiddel gebruiken om ze te dichten. Komt er alsnog koude lucht via de deur naar binnen, dan kan een tochtwering uitkomst bieden.
- Nadat u dit heeft gedaan is het tijd om de binnenkant van de houten buitenwanden volledig te bedekken. Bevestig dampdoorlatende folie tegen de houten buitenwanden.
- Bevestig vervolgens regels tegen de folie met behulp van bijgeleverde clips. Verspreid het aantal clips gelijkmatig over het aantal regels. Houd een regelafstand aan die gelijk is aan het isolatiemateriaal. Zorg ervoor dat de schroeven niet te strak worden aangedraaid en dat er nog wat speling overblijft voor wanneer de houten wanden uitzetten met vochtig weer en zakken met warm weer.
- Om afstand te creëren tussen het isolatiemateriaal en de dampdoorlatende folie dient u van de meegeleverde 12x60 latjes blokjes te zagen die u gelijkmatig tegen de wand bevestigt.
- Plaats nu het isolatiemateriaal tussen de regels in en tegen de blokjes aan.
- Vervolgens dekt u het isolatiemateriaal af met dampdichte folie.
- Als laatste kunt u een dunne binnenmuur in de vorm van binnenwand-delen of gipsplaten bevestigen over de dampdichte folie.
Het dak van een tuinhuis isoleren
- Breng als eerste kit aan in de vorm van lijnen met tussen elke lijn ongeveer 30 cm afstand.
- Leg de gekozen isolatieplaten erop in een dikte naar keuze.
- Zaag de laatste isolatieplaten op maat om de laatste ruimte op te vullen.
- Nu is het zaak om de dakdoorvoer te boren van Ø 75 mm.
- Leg de dampdichte folie op het dak. Vouw de overhellende randen naar binnen en rol het tot halverwege het dak terug. Om luchtbellen te voorkomen brengt u de dampdichte folie aan bij een minimale temperatuur van 5 °C en droog weer.
- Breng kit aan langs de randen van het dak. Diverse diagonale lijnen in elke hoek en diverse lijnen rondom het gat van de dakdoorvoer. Over de rest van het dak, kit u lange lijnen met ongeveer 30 cm afstand tussen elke lijn.
- De dampdichte folie kan nu weer uitgerold worden. Let er op dat het goed aangedrukt wordt.
- Schroef nu daktrim hoeken op de hoeken van de dakrand.
- Meet de afstand tussen de daktrim hoeken zodat u weet wat de lengte van de tussenliggende daktrim stukken moet zijn. Zaag of slijp de daktrim stukken op maat en schroef deze aansluitend tussen de daktrim hoekstukken vast.
- Snijd de folie dat over de randen hangt een stuk af met een stanleymes, maar niet te kort. Het afwerken is de laatste stap.
- Eerder heeft u een gat gemaakt voor de dakdoorvoer. Snijd deze nu open. Houd er rekening mee dat het gat beter kleiner kan zijn dan te groot. Steek de dakdoorvoer erdoorheen en teken met krijt een flap, in de vorm van een cirkel, uit een stuk dampdichte folie die er ruimschoots overheen valt. Maak in het midden van de flap een gat en steek daar de dakdoorvoer doorheen. Kit hem goed vast. Trek op de flap, om de buis heen, ongeveer cirkels van kit. Zorg ervoor dat er ongeveer 2 cm afstand zit tussen de buitenste kit laag en de buitenrand van de flap. Steek de buis in de dakdoorvoer op het dak en druk met behulp van een roller de flap goed aan. Komt er lijm onderuit, dan betekent dit dat de flap goed is afgedicht. De overtollige lijm kunt u desgewenst wegvegen, maar dit is niet noodzakelijk.
De vloer van een tuinhuis isoleren
- Leg de gekozen isolatieplaten tussen de regels op de betonnen fundering of schroeffundering. Zorg ervoor dat er aan beide zijden nog een centimeter ruimte is tussen de isolatieplaten en de houten regels.
- Spuit nu purschuim rondom tussen de isolatieplaten en de houten regels. Snijd het overtollige purschuim vervolgens weg nadat het is uitgehard.
- Als laatste kunt u het plaatmateriaal erop monteren. Houd er rekening mee dat het plaatmateriaal voldoende belastbaar moet zijn qua gewicht.
In ons Isolatie artikel wordt kort besproken hoe we isolatie aanbrengen in uw blokhut of tuinhuis.
Hoe isoleert u een overkapping?
Ook wanneer u een overkapping heeft, is het nodig om te isoleren. Isoleert u uw overkapping niet, dan kunnen er lelijke vlekken en schimmelvorming ontstaan. De temperatuur van de omgeving koelt ‘s avonds sneller af dan de lucht eronder. Hierdoor ontstaat condensvorming. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de overkapping te isoleren met dakisolatieplaten. Dakisolatieplaten bieden uitgebreide bescherming. De platen worden geplaatst tussen de dakbedekking en onderkant van het dak. Kijk hierboven onder het kopje “het dak van een tuinhuis isoleren” om te zien hoe u dit met ons handige stappenplan uitvoert.
Hoe isoleer ik een schuur?
Vaak wordt een schuur gebruikt om gereedschap of spullen op te bergen, fietsen te stallen of als hobbyruimte. Wanneer u uw schuur niet isoleert, raken uw spullen verhit in de zomer, bevroren in de winter en vochtig bij nat weer. Het hout wordt vochtig, wat leidt tot schimmelvorming. Isolatie is een goede oplossing om dit te voorkomen. Voor het optimale resultaat is het nodig om de vloer, wanden en het dak van uw schuur of berging aan te pakken. Een geisoleerde schuur beschermt uw eigendommen en zorgt voor een langere levensduur van uw schuur. Hoe u een schuur isoleert, vindt u hierboven met behulp van ons handige stappenplan onder “Hoe isoleert u een tuinhuisje”.
Hoe isoleert u een houten wand?
Check eerst grondig of het dak, de wanden, vloer, raam- en deurkozijnen en alle andere hoeken in de ruimte droog en waterdicht zijn. Daarna bekleedt u de wanden met dampdoorlatende folie. Dan worden er regels tegenaan geplaatst met behulp van clips en blokjes op de folie die dienen als afstandhouders tussen de dampdoorlatende folie en het isolatiemateriaal. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal tussen de regels geplaatst en de muur opnieuw bekleed, alleen dan met dampdichte folie. Dit voorkomt condensvorming in het isolatiemateriaal. Vervolgens werkt u het af door binnenwanddelen of gipsplaten tegen de wan te monteren.
Wat is de impact van een fundering op uw isolatie?
De fundering speelt een cruciale rol met betrekking tot isolatie. Het is van grote invloed op het vermogen om uw vertrek behaaglijk te houden. Een slechte fundering zorgt voor aflopende vloeren. Aflopende vloeren zorgen voor gaten en kieren tussen de vloer en de constructie. Na verloop van tijd leidt dit tot scheuren, gaten, kieren rondom deuren en ramen. Hierdoor ontsnapt er meer binnenlucht. Een goede fundering (betonnen- of schroeffundering) is essentieel voor het vermogen om uw tuin gebouw te verwarmen door middel van effectieve isolatie.
Welke vormen van isolatie is bij een blokhut mogelijk?
- Akoestische isolatie houdt geluid buiten of binnen een ruimte. Zo heeft u minder last van lawaai en heeft uw omgeving minder last van geluidsoverlast wanneer uw hobby’s heeft zoals het bespelen van een muzikaal instrument.
- Thermische isolatie zorgt ervoor dat warmte binnenblijft en niet zomaar kan ontsnappen. Daardoor hoeft u minder te stoken om een aangename temperatuur te bereiken en te houden.
- Deze vorm van isoleren is van toepassing als u de blokhut gaat verwarmen. U zou er misschien niet 1-2-3 aan denken, maar impregneren helpt wel degelijk bij de isolatie van uw blokhut. Hout dat wordt geïmpregneerd krijgt een beschermlaag. Hierdoor krijgt geïmpregneerd hout waterafstotende eigenschappen.
Soorten isolatie materialen
- Hardschuimplaten: Deze platen zijn gemaakt van kunststof en zijn licht van gewicht. In tegenstelling tot natuurlijke materialen zoals glaswol en steenwol, bevatten hardschuimplaten geen stoffen die irritatie veroorzaken aan de ogen, luchtwegen en huid.
- PIR: Deze hardschuimplaten zijn licht van gewicht, hebben een hoge isolatiewaarde en brandvertragende eigenschappen. In tegenstelling tot veel andere materialen kan PIR gebruikt worden in vochtige omstandigheden. Nadelen: PIR is moeilijk recyclebaar en niet milieuvriendelijk.
- EPS: EPS, ook wel piepschuim genoemd, is erg licht materiaal en heeft een hoge isolatiewaarde. EPS is beloopbaar en bovendien drukvast. Doordat dit materiaal niet gevoelig is voor vocht, voorkomt u rot- en schimmelvorming. EPS is brandveilig, maar kan niet tippen aan glaswol en steenwol. Het is 100% recyclebaar, maar niet milieuvriendelijk.
- Minerale wol: Minerale wol is bijzonder ecologisch. Het is namelijk 100% recyclebaar en milieuvriendelijk. Het heeft een extreem hoge isolatiewaarde, waardoor het niet krimpt en niet uitzet. Minerale wol biedt uitgebreide bescherming, het is waterafstotend en de brandwerende natuurlijke materialen zorgen voor betere brandveiligheid dan andere isolatiematerialen.
- Steenwol: Heeft extreem hoge isolatiewaarde, zowel thermisch als akoestisch. Steenwol biedt uitgebreide bescherming en heeft een smeltpunt van ±1200-1300 °C. Duurzaamheid, flexibiliteit en effectieve isolatie eigenschappen maakt steenwol één van de beste opties voor een optimale warmte isolatie.
- Glaswol: Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde en biedt zowel thermische als akoestische isolatie. Het is flexibel, poreus, licht en eenvoudig te verwerken. Glaswol isolatie biedt uitgebreide bescherming en heeft een smeltpunt van ±600-800 °C. Glaswol heeft een optimale warmte isolatie, maar kan niet tippen aan steenwol.
Koop je geïsoleerde blokhut bij de Blokhutspecialist
Is uw tuinhuis of blokhut toe aan vervanging, omdat uw blokhut een andere functie heeft gekregen? Bijvoorbeeld van extra opbergruimte naar hobbyruimte. Dan raden we aan om uw blokhut te isoleren. Koopt u liever een nieuwe blokhut? Kijk dan vooral naar de blokhutten die met isolerende opties uitgebreid kan worden. Bij de Blokhutspecialist zijn dit de blokhutten van het merk Flexwood en Lugarde. Naast vloer,- dak-, en wandisolatie is het ook raadzaam om voor HR++ glas te kiezen. Bij goed geïsoleerde blokhutten is optimale luchtcirculatie van groot belang. Breng daarom ook ventilatieroosters aan in uw blokhut. Kies er ook voor om de houten delen te laten impregneren. Impregneer is een middel dat schimmelvorming voorkomt. En vergeet niet om uw blokhut op een fundering te laten plaatsen.
De Blokhutspecialist levert en monteerd blokhutten door heel Nederland en België. Met of zonder fundering. Ons montageteam is ook gespecialiseerd in het aanleggen van stroom- en watervoorziening. Dit is in overleg bespreekbaar. Heeft u nog vragen over een geïsoleerde blokhut kopen? Neem dan contact met ons op.