Een standaard of liever een maatwerk blokhut / tuinhuis?
In de aanschaf van een tuinhuis / blokhut kunt u kiezen voor een standaard model of u kunt een bouwwerk op maat laten maken. Aan beide methoden zitten voor- en nadelen. Standaard tuinhuizen / blokhutten zijn exemplaren waarvan het model niet aangepast kan worden in afmeting, type ramen, deuren, dakvorm, etc. Ze zijn verkrijgbaar in zogenaamde bouwpakketten, waarbij u de losse onderdelen alleen nog maar in elkaar hoeft te (laten) zetten. Het voordeel hiervan is dat het een gemakkelijke en budgetvriendelijke optie is om een tuinhuisje aan te schaffen. Een standaard model heeft vaak aan kortere levertijd dan een maatwerk tuinhuis of blokhut.
Als u echter een tuin of buitenruimte met niet-gangbare afmetingen heeft, of wanneer u specifieke wensen heeft, is een standaard model wellicht niet uw beste keuze. U kunt er in dat geval voor kiezen om iets op maat te laten maken. U kunt dan zelf beslissingen maken over afmetingen, materiaalkeuze, type ramen, deuren, dakvormen, etc. Met onze 3D configurator kunt u zelf aan de slag of we doen dit graag samen met u in onze showroom in Zevenaar of Capelle aan den IJssel.
Een uitstekende optie wanneer u vastomlijnde ideeën heeft over het design en graag een uniek gebouw wilt neerzetten. Het nadeel van een gebouw op maat laten maken is de prijs. Omdat het maatwerk betreft ligt de prijs simpelweg een stukje hoger dan bij de standaardmodellen. Maar wees gerust, bij Blokhutspecialist.nl hanteren wij ook voor maatwerk zeer scherpe tarieven.
De fundering is het halve werk
Een goede fundering is een van de belangrijkste zaken om te regelen wanneer u aan de slag gaat. Zonder fundering loopt u namelijk het risico dat het gebouw gaat verzakken, waardoor ook de deur en de ramen niet meer goed kunnen openen en sluiten.
U kunt een fundering maken van beton, tegels, betonpoeren of schroefpalen gecombineerd met hout. De ondergrond moet bij beton of tegels daarbij zo'n 20 tot 25 centimeter worden afgegraven. Vervolgens dient u ophoogzand te plaatsen wat aangetrild moet worden, zodat er geen nazakking ontstaat. Hierna kunt u een betonnen vloer storten, of een vloer leggen van betontegels of een andere bestrating. Dit allemaal hoeft niet gedaan te worden bij een draaipalen / schroeffundering.
Op de fundering kan het gebouw vervolgens geplaatst worden. Mocht u dit werk uit handen willen geven, dan kunt u de werkzaamheden ook laten uitvoeren door ons. Een schroeffundering / draaipalen fundering kunnen wij in eigen beheer verzorgen. Let u bij het leggen van de fundering ook nog op de volgende zaken:
- Leg uw fundering waterpas, haaks, stabiel en vlak
- Als u elektra en/of water wilt, leg de leidingen en kabels dan voordat u de fundering plaatst, anders kunt u er niet meer bij
- Maak de fundering iets kleiner dan de funderingsmaat van de hut. Op die manier loopt bij regen het water vanaf de wanden niet op de fundering, waardoor het water niet in de blokhut zal lopen
Welke houtdikte kiest u?
De houtdikte is erg belangrijk bij het samenstellen van uw gebouw. De dikte van het hout heeft invloed op allerlei factoren. De meest voor de hand liggende factor is natuurlijk de stevigheid van de constructie. Hoe dikker het hout, des te steviger het eindresultaat.
Daarnaast vereisen sommige zwaardere dakbedekkingen (zoals betonnen dakpannen) extra dik hout. Isolatie speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van de houtdikte. Logischerwijs geldt: hoe dikker het hout, hoe beter geïsoleerd het gebouw. Bedenk hierbij wel hoeveel isolatie u nodig heeft. Dat hangt af van de bestemming van de blokhut.
Als u het gebouw voornamelijk als opslagplaats gaat gebruiken, is goede isolatie niet noodzakelijk, maar wanneer u de hut bijvoorbeeld als kantoor aan huis of gastenverblijf wilt inrichten, kunt u beter voor een grotere houtdikte en betere isolatie kiezen.
Tot slot zorgt een grotere houtdikte voor meer duurzaamheid. De dikte van de wanden kan vaak zelf bepaald worden. Wij leveren o.a. de volgende houtdikte's: 18 mm + regelwerk, 28mm, 34mm, 40mm, 44mm, 50mm, 58mm, 68mm, 90mm, 120mm, dubbelwandig 34+34mm, dubbel wandig 44+44mm.
Met of zonder overkapping?
Lekker loungen in de avondzon, of droog kunnen zitten tijdens een typisch Nederlands buitje. Een overkapping kan een mooie en nuttige toevoeging zijn aan uw blokhut of tuinhuis. Een blokhut met overkapping heeft meerdere functies. Zo kan het een plek zijn waar u wat tuingereedschap en tuinmeubilair beschut kunt stallen, maar u kunt met een overkapping ook een veranda creëren.
De overkapping van uw hut kan een plek zijn waar u enkele tuinstoelen en een tafel kunt plaatsen (of ander tuinmeubilair naar uw keuze) om beschut te kunnen zitten. In de schaduw op een hete zomerdag en droog, maar koel tijdens de onweersbui die meestal op dat soort dagen volgt.
Een overkapping neemt echter behoorlijk wat ruimte in beslag. Het is daarom aan te raden om goed naar de grootte van uw tuin te kijken en naar de ruimte rondom de constructie heen heeft. Ook bij de bouw van het model is het belangrijk om rekening te houden met een eventuele overkapping. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de richting van de zon en het uitzicht dat u vanaf de overkapping heeft.
Welke dakbedekking kiest u?
Er zijn diverse soorten daken en dakbedekkingen te kiezen. Uw keuze is natuurlijk afhankelijk van uw eigen smaak en stijl, maar budget, duurzaamheid en praktische overwegingen spelen ook een belangrijke rol. Daarnaast kunt u niet elk type dag met elke soort dakbedekking combineren.
Een plat dak
Een plat dak is een veel gekozen optie omdat het simpel, modern en betaalbaar is. Een plat dak is meestal niet helemaal plat, maar heeft een helling van zo'n 2% naar achteren of voren, zodat regenwater van het dak kan lopen. Voor een plat dak heeft u keuze uit diverse materialen om het dak waterdicht te maken. Denk hierbij aan materialen als bitumen of EPDM. Bij ons wordt standaard het EPDM uitgevoerd incl. kit, aluminium daktrimmen en een pvc dakdoorvoer. EPDM is ook geschikt voor een groen dak (sedum).
Een schuin dak
Een schuin dak is ook een populaire optie, vooral omdat het esthetisch aantrekkelijk is. De soorten schuine daken waar u uit kunt kiezen zijn het traditionele zadeldak, een piramidedak, lessenaarsdak, etc.
De meeste schuine daken hebben dakgoten nodig om het regenwater af te voeren. Voor de meeste schuine daken zijn dakshingles de beste en meest betaalbare optie. Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor metalen dakpannen of dakpannen. Bij dakpannen moet u goed rekening houden met het gewicht. De houten constructie en fundering moet verstevigd worden.
Het formaat en model van de constructie
Een van de belangrijkste - en waarschijnlijk eerste - zaken die u uitzoekt is het formaat en het model van uw gebouw. Immers, u heeft waarschijnlijk een of meerdere specifieke functies in gedachten.
Vraag uzelf af hoeveel ruimte het gebouw maximaal in beslag mag nemen en of u met die ruimte alles kunt doen wat u voor ogen had. Een hut van 3x2 meter is bijvoorbeeld groot genoeg om een grasmaaier en wat gereedschap te bewaren, maar als u er een overkapping bij wilt waar u met vier stoelen en een tafel onder past, dan moet de ruimte minstens 4x4 zijn. Bepaal dus hoeveel ruimte u nodig heeft en sla vervolgens aan het rekenen. Uiteraard kunnen wij dit ook samen met u berekenen.
Naast het formaat is het model van de constructie ook belangrijk. Niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook praktisch gezien. Blokhutten zijn beschikbaar in veel verschillende vormen, dus u kunt er alle kanten mee op. Van een gewone vierkante of rechthoekige vorm, tot een vijfhoekig exemplaar of misschien zelfs een rond gebouw. Als u beperkte ruimte heeft, of het gebouw op een lastige plek wilt plaatsen, dan kunt u ook opteren voor een hoekblokhut, om zo efficiënt ruimte te besparen. Er zijn erg veel mogelijkheden, laat u dus goed voorlichten voordat u een keuze maakt.
Hoe kunt u het houten materiaal behandelen?
Indien uw vurenhout bouwwerk onbehandeld geleverd wordt zult u het moeten beitsen en eventueel vooraf impregneren voor een langere levensduur. Dit zorgt voor een langere levensduur. Als u gaat impregneren, betekent dit dat u een basis legt om het later te beitsen in een gewenste kleur. Wij gebruiken hier voorstrijk en beits van het merk Jotun voor. Onbehandeld douglas hoeft niet meer behandeld te worden.
Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om het hout onder druk te laten impregeren. U dient wel rekening te houden dat het houtwerk nog flink zal krimpen na opbouw, omdat het hout nog erg vochtig is. Het hout kan later nog gebeitst worden in een gewneste kleur. Kiest voor een Red Class Wood tuinhuis van het merk Flexwood dan is het hout al gedroogd voordat het verwerkt wordt.
Wilt u direct een verflaag aangebracht hebben op uw bouwwerk? U kunt het hout in dit geval laten behandelen in een trendy kleur in de fabriek van Lugarde, Woodpro en bij sommige modellen ook van Flexwood.
Wilt u het zelf doen, zorg dan dat u een plek heeft waar het hout horizontaal kan drogen, bijvoorbeeld op schragen. En laat het hout altijd op een schaduwrijke plek drogen. Beitsen doet u bijvoorkeur direct na het plaatsen van het gebouw, met extra aandacht voor de groeven. Zo voorkomt u dat er bij eventuele krimp stukjes hout met alleen grondverf zichtbaar worden. Zorg er tenslotte voor dat u ongeveer dezelfde kleur grondverf als aflak gebruikt en verf altijd twee lagen aflak.
Meer lezen over de afwerking van uw blokhut of tuinhuis? Klik hier...
Wel of geen vergunning nodig om een tuinhuis of blokhut te plaatsen?
Als u een blokhut in uw tuin wilt gaan plaatsen, is één van de belangrijkste zaken om uit te zoeken of u wel of geen vergunning nodig heeft om het gebouw te plaatsen. Zonder vergunning in een situatie waar dat wel vereist is, kunt u namelijk geconfronteerd worden met flinke boetes.
Zoek dit dus goed uit voordat u aan de slag gaat. De regels omtrent vergunningen verschillen per gemeente. Vraag daarom altijd in uw eigen gemeente na of u een vergunning nodig heeft voor de bouw. Dit kunt u onderzoeken op de website van uw gemeente, of door telefonisch contact op te nemen.
Vergunningsplicht is in de meeste gevallen afhankelijk van de grootte en de hoogte van het gebouw dat u wil gaan plaatsen. Mocht u dus geen vergunning willen aanvragen, dan kan het nog wel eens lonen om de afmetingen van het gebouw aan te passen. Maar nogmaals, controleer de regels hieromtrent altijd binnen uw eigen gemeente. In de meeste gevallen is een vergunning aanvragen niet nodig.
Wilt u bekijken hoe wij een blokhut bouwen? Bekijk dan onze handige video's....